Så var der dejligt nok endnu en der havde et spørgsmål:

“Hej Rikke.

Først og fremmest indrømmer jeg lige, at jeg ikke har tyndlæst bloggen (endnu), er nemlig online på iphone. Så undskylder på forhånd, hvis svarene allerede er at finde herinde er sted.

Nå, men lige et par spørgsmål: Kan de orm du har bruges i en udendørs kompost?

Kan man opstarte nu, på trods af, at det ikke er forår?

Hvis ja til de to ovenstående – har du så lidt ekstra orm, du ønsker skal skifte hjem?

Glædelig sommer fra Anna”

Hejsa Anna, og glædelig sommer til dig.
Den korte udgave er Ja, ja og ja!

Den lidt længere følger selvfølgelig, for jeg er jo ikke kendt for begrænsningens kunst ;-)

Ormen jeg har kan sagtens bruges i udendørs kompost. Faktisk er det der de som  oftest benyttes, i hvert fald her i Danmark. De lever fint indendørs også, men de er af moder natur skabt til at være affaldshåndteringen udendørs. AT benytte dem indendørs til det samme er bare en opfindelse som mennesket har fundet på. Så de trives fint i havens kompostbeholder, eller møddingen.
Dog skal man regne med at de kradser af når det bliver omkring 10 grader og derunder, de er ikke synderligt frostsikrede. Når de at lægge kokonner, så overvintrer disse, og når temperaturen  komme romkring de 15 grader, klækkes de og der er nu en ny portion orm i komposten. Så de sørger selv for overvintringen.

Man kan godt nå at stoppe dem i komposten, de har en god 1½ måneds tid som minimum hvor de kan hygge sig, og får man voksne orm er der gode chancer for at de får lagt godt med kokonner.

Og ja, jeg har ekstra orm. De har haft et par måneder til at have masser af ormesex, så der bør fint være til at give en portion væk igen. Så vi finder da bare ud af noget, det er ikke noget problem.

 

Glade ormehilsener fra

Rikke