Det sker ikke så tit som jeg havde håbet på, men ind imellem så dukker der faktisk et spørgsmål op i min indbakke fra bloggen. Og jeg er glad når det sker, for så har folk da været forbi.

Endnu engang beklager jeg mit nuværende fravær fra bloggen, men jeg er altså på langvarig rundfart i Europa og har sat ormene i pleje hos mine naboer. Jeg skal selvfølgelig nok rapportere hvordan Bent har det, når jeg engang får vent snuden hjemad.

 

Men nu, til spørgsmålet:

“Hej

Super blog, med rigtigt mange brugbare ting.
Jeg er dog stødt ind i et problem som jeg ikke umiddebart kan finde et svar på.
For nogle dage siden opdagede jeg at der var nogle små hvide mider i låget på min kompostkasse, som står på min altan. Først troede jeg det var små kompostorm, men fandt hurtigt ud af at det var det ikke. Jeg troede at grunden til at de var der, var at miljøet var for vådt, så jeg tog nogle høvlspåner, som jeg bruger som tørstof og smed i.
Herefter eksploderede antallet af de små hvide mide agtige dyr. Lidt som om at selve komposten nu er for tør til dem og de allesammen er kravlet op under låget og forsøger at slippe ud under det. De drysser ligefrem ud fra låget hele vejen rundt. Har du nogle ideer til hvorfor de er der og vigtigst af alt, hvordan jeg kommer af med dem?
Det skal siges at jeg kommer temmelig meget i min kompost og var egentligt at den opfattelse, det ikke gør noget at materialet forgår lidt, inden ormene kan nå at spise det.
Jeg ser fem til at høre fra dig.

Dbh Frants”

 

For det første, rigtigt mange tak for spørgsmålet.

For det andet, så beklager jeg at jeg ikke kan give dig et 100% eksakt svar, men uden nærbilleder af de små hvide mide agtige dyr, så er det svært for mig at afgøre præcis hvad de er for nogle fiduser, og om det er nogen jeg er stødt på før.

I min egen kasse har jeg nogle små hvide fiduser, som specielt elsker at kravle rundt på det mere tørre stof, såsom det pap jeg plejer at fodre med. De er ikke mider som sådan, men noget som hedder Springtails. Jeg kender ikke det danske navn for dem, men de er almindeligt forekommende i min kasse, og sidder nogen gange i større grupper over det hele. Jeg kan kende dem på at de ligesom kan hoppe en lille smule når jeg forstyrrer dem.

Hvis det ikke er dem du refererer til, så må jeg så svare mere generelt, og sige at medmindre du ser en nedsat omsætningshastighed, større gener med fluer der klækkes fra kassen, eller at ormene ligesom bliver væk, så er det ikke noget jeg som sådan ville blive bekymret over. Der bor mange spøjse ting i sådan en kasse, den er et mikrokosmos i sig selv. Dog kan større omvæltninger i fugtighed, temperatur, og i visse tilfælde lufttryk få enkelte af beboerne til at udvandre for en kortere bemærkning. Det lyder lidt som om det er netop den slags du beskriver.

Jeg ville ærligt talt bare støvsuge dem der render ud af kassen op med jævne mellemrum, og ellers holde lidt øje med om ormene selv er glade, mætte og levende. Hvis de kan flytte sig nogenlunde hurtigt, ikke falder i antal, og ser almindeligt røde og sunde ud, er der ikke den store grund til bekymring. Det kan blot være noget du har fodret med, som du ellers måske ikke plejer i den mængde, der har gjort at de har haft optimale formerings betingelser, og nu søger de så nye jagtmarker, men de kan sjældent overleve uden for kassen pga de andre betingelser der er udenfor i forhold til indenfor. Såsom luftfugtighed og lys/mørke og adgang til mad.

Jeg havde selv en episode hvor mine røde mider begyndte at sidde rundt om lufthullerne i store klumper, men efter et par ugers tid forsvandt de igen, og alt var tilbage til det normale. Jeg har stadig ingen anelse om hvad der skete, eller hvorfor, men jeg ved at en af de større fejl man kan begå, er at begynde at justere på en masse forskellige faktorer i kassen, og dermed skubbe miljøet ud af ormenes komfortzone. Så længe de er glade, kommer resten af sig selv.

 

Hvad angår den sidste del om at materialet man giver dem gerne må forgå lidt inden de får det:

Absolut da. Mine grøntsags rester ryger gerne i fryseren inden de bliver givet til ormene, det starter nedbrydningen af cellerne godt og grundigt. Bare se hvad der sker hvis du smider salat i fryseren og derpå tøer det op. Ormene spiser generelt ikke helt frisk frugt og grønt, det får lov til at smatte lidt ud, og så er de fyr og flamme over det. Det samme med det pap jeg giver dem, det helt tørre gider de ikke, men det der har ligget lidt og er blevet fugtigt og er begyndt at mugne lidt er pludseligt interessant for dem. Som ejg har kunnet læse mig til, står de to nuværende teorier om hvad ormene spiser som følger:

1. Enten spiser de det nedbrudte og rådnende plantemateriale, men de er nødt til at vente indtil det bliver smattet nok til at ormen kan bide det over,

2. Eller også spiser ormene de mikroorganismer der lever af at nedbryde ting, og dermed skal tingene nedbrydes nok til at organismerne går i gang, før ormene kan gå til buffeten.

Uanset hvilken teori er den korrekte, er faktum stadig, at tingene skal nedbrydes og være godt smattede før de går til bords. Så ingen bekymringer på den konto.

Jeg ved som sagt godt at det nok  ikke ligefrem er noget 100% eksakt svar, men det burde enten kunne give dig en generel vejledning, eller give grobund for følgespørgsmål. Hvis du kan fremtrylle et billede smækker jeg det gerne op på bloggen, og laver en god portion research på de små, så vi begge kan blive klogere.

Glade hilsener fra det store udland:

Rikke