Jeg har netop haft den store fornøjelse, at læse følgende spørgsmål i min indbox:

hej bent vi har et spørgsmål /hvorfor indendørs .vi har en kultur
udendørs der har kørt de sidste 15 år der fortære alt fra køkken
og have
 mvh peter

Det er et spørgsmål som jeg er glad for at få, af flere grunde.

For det første, fordi der endelig er nogen der stikker hovedet ud af busken, og stiller mig et spørgsmål, og for det andet, fordi det ikke er et spørgsmål jeg bliver stillet normalt, selvom folk hører jeg har kompostorm i min lille lejlighed.

Svaret er i flere dele:

For det første har jeg kompostorm indendørs, fordi jeg bor på 6 sal i et etagebyggeri, i et område der basalt set består af parkeringspladser og boligblokke. Der er ikke rigtigt nogen have her, og selvom der så var, må jeg pga. reglerne ikke have en udendørs kompost spand, fordi det kunne tiltrække rotter. Det er hvad man kalder betonjunglen.

For det andet, så trives kompostorm ved temperaturer der rangerer mellem de 15 og de 25-30 grader. Meget varmere, og de dør af hedeslag. Meget koldere, og så går de i hi, og når frosten rammer, så fryser de ihjel. Og sidst jeg stak snuden udenfor, var der -14 grader celcius på termometeret.
Det kan teknisk og praktisk set godt lade sig gøre at køre en kultur udendørs, men det kræver nogle foranstaltninger, såsom isolering, eller også må man acceptere at de voksne orm fryser ihjel, og der så klækkes en ny omgang orm til foråret, af de efterladte kokoner. Æggene / kokonerne kan sagtens overleve frostgrader i en periode, de går mere eller mindre i hi, hvorimod de voksne orm indeholder så meget vand, at når frosten rammer dem, så sprænges de pga. isdannelse.

Desuden så kan jeg et eller andet sted nok godt lide provokationsfaktoren, der er i at kunne sige, at jeg altså holder kompostorm indendørs, på mit badeværelse, i min 1½ værelses. ;)

Jeg ved at Bentley (links til hans blog er normalt at finde til højre for alle mine indlæg), kompost orme guruen, han har både indendørs ormekasser, og udendørs overvintring af orm i hans kompostbunke. Men jeg ved også at han isolerer hans udendørs bunke grundigt, og sørger for at der er masser af mad under isoleringen til ormene. På den led overlever de voksne orm også til næste år.

Endelig, så skriver jeg om indendørs kompostorm, fordi vi er en del i kongeriget Danmark, som lever ligesom jeg gør, i en lejlighed, uden anden mulighed for have, eller fornuftig affaldsomgang som kompostering. Valgmulighederne for os bliver så enten at smide alt vores grønne affald ud til forbrænding (hvilket er et stort spild af ressourcer i min bog) eller at vælge at kompostere. Og med min bl0g, ja så kan folk se at det kan lade sig gøre, uden at der går snask og skadedyr i det, og det bliver ulækkert og klamt, og folk kan se hvordan man i stedet for at brænde det grønne, kan bruge det til god gødning til ens stueplanter. Og havefolket kan da også være med.

Jeg håber det giver svar på spørgsmålet, og hvis ikke, så skriv endelig med uddybende spørgsmål, så skal jeg gøre mit yderste, for at besvare dem.
Og jeg håber ikke det gør noget det er mig der svarer på det, i stedet for Bent selv. Han er stadig lidt fornærmet over behandlingen i går.

Og  igen, rigtigt mange tak for at kontakte mig. :-)